2013 m. birželio 8 d., šeštadienis

Citrinos ir mėtų vanduo

Labas vakarėlis,
 kurį laiką jums nerašiau, nes turėjau tieeeeek reikalų - pradedant egzaminais, baigiant piešimo kursais Kaune. Tiesa sakant, apie juos papasakosiu kiek vėliau, ko gero, po pačių stojamųjų. Na, o dabar norėčiau pasidalinti Kauno kavinėse atrastu stebuklu - vandeniu su citrina ir mėtomis. Iš ties jau anksčiau teko girdėti apie tokį dalyką, tačiau kažkaip užsimiršdavo pabandyti, na o dabar, kai prasidėjo karštos dienos ir šiltos naktys, šis gėrimas yra ko ne geriausia išeitis.
Ir viskas ko jums reikės tėra saujelė mėtų, citrina, kurią galima pakeisti greipfrutu ar dar kokiu nors citrusiniu vaisiumi ir virintas (atšaldytas) vanduo. Mėgstantiems saldžiau galima išbandyti ir derinį pasaldinti medumi, tačiau aš nesu labai didelė jo mylėtoja.
Taip pat galime teigti, kad toks vanduo, turi labai didelę naudą organizmui:
 1. ... stiprina imuninę sistemą
Citrinose yra didelis kiekis vitamino C ir kalio. Vitaminas C saugo nuo peršalimo, o kalis stimuliuoja smegenų veiklą, saugo nervinę sistemą ir padeda kontroliuoti kraujo spaudimą.
2. ... balansuoja pH
Nors citrinos yra rūgščios, patekusios į skrandį jos tampa šarmu. Todėl citrinos, skirtingai nei kiti rūgštūs vaisiai ir maisto produktai, nesukelia rėmens graužimo. Citrinos sultys subalansuoja pH ir gerina virškinimą.
3. ... padeda numesti svorio
 Citrinose yra pektino, kuris suteikia mums ilgesnį sotumo jausmą ir sulaiko nuo užkandžiavimo. Moksliniai eksperimentai parodė, kad savanoriai, kurių mityboje buvo natūralios citrinos sultys, antsvorį metė greičiau.
4. ... padeda virškinimui
Vanduo skatina virškinimą, o citrinose esantys vitaminai ir mineralai padeda išvalyti iš virškinamo maisto toksinus.
5. ... varo šlapimą
Vanduo su citrinos sultimis veikia kaip natūralus diuretikas, todėl ne tik varo šlapimą, bet ir padeda organizmui išsivalyti bei saugo šlapimo takus nuo infekcijų.
6. ... valo odą
Vitaminas C suteikia odai elastingumo, gydo spuogus, valo dėmes, padeda odai atsinaujinti bei valo toksinus.
7. ... drėkina limfinę sistemą
Puodelis vandens su citrina suteiks energijos ir saugos nuo dehidratacijos, kuri trukdo organizmui normaliai funkcionuoti, skatina stresą, vidurių užkietėjimą, silpnina imuninę sistemą.

  Kalbant konkrečiai apie mėtas, jos padeda kovoti su blogu burnos kvapu (todėl, ko gero dauguma dantų pastų būna su jomis, ar bent tai imituojančiu skoniu), skatina kraujotaką, mažina spaudimą, silpnina nervingumą ir dirglumą, padeda atgauti jėgas, o mėtos nuoviras padeda gydyti peršalimo ligas. Taip pat mėtos gerina smegenų veiklą, pagerina nuotaiką, o sergant depresija rekomenduojama išgerti po 100ml mėtų arbatos ryte ir vakare.

1 komentaras: